Keravan tulevaisuus maakunta-uudistuksen jälkeen

Suomen hallitus on päättänyt, että uusi välihallinto aloittaa toimintansa 1.1.2019. Mikäli eduskunta hyväksyy kesällä maakuntaan ja sosiaali- ja terveydenhoitoon liittyvät lait, palmusunnuntaina valittavat keravalaiset valtuutetut pääsevät linjaamaan, millainen on tulevaisuuden Kerava.

Uuden Helsinki-Uusimaa -maakunnan pystytyksestä vastaa Uudenmaan liitto, joka käynnisti vuoden alussa valmistelutyöt. Nyt rakennettavasta maakunnasta tulisi Suomen suurin työnantaja. Maakunnan päättäjät valittaisiin maakuntavaaleissa ensi vuonna. Maakunnan vastuulle siirtyisi 25 tehtävää mm. sosiaali- ja terveydenhoito, pelastustoimi, liikennesuunnittelu, maakuntakaavoitus, ympäristövalvonta sekä elintarvikevalvonta. Lisäksi Uudenmaan kannalta on merkittävää, että maakuntahallinto hoitaisi myös itseään liittyviä EU-asioita.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että maakunta- ja sote -uudistuksen aikataulu on liian tiukka. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoon suunniteltu valinnanvapaus tulisi porrastaa ja myöhentää, jotta sen vaatimat tietotekniset järjestelmät ja yhtiöt ehdittäisiin rakentaa. Suuri huoli on myös siitä, kuinka ikäihmiset selviytyvät digitaalisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kanssa. Uusien valtuutettujen tulee varmistaa se, että Keravalle saadaan oma laajan palvelutarjonnan sote -keskus.

Uudistuksen myötä Keravan keräämistä verotuloista siirretään valtiolle ja edelleen maakuntaan 12,3 prosenttiyksikköä. Onneksi Kerava on hoitanut hyvin talouttaan, jotta pystymme hoitamaan kaupunkiin jäävät palvelut ja investoimaan tulevaisuudessakin.

Maakuntauudistuksen jälkeen Keravalle jää vielä paljon tehtäviä. Mielestäni Keravasta on tehtävä koulutuskaupunki ja kouluverkon edellyttämät investoinnit on saatava valmiiksi tulevan valtuustokauden aikana. Jotta voimme houkutella uusia asukkaita ja yrityksiä kaupunkiimme, tulee kaupungin ottaa merkittävä rooli elinkeinopolitiikassa ja työttömyyden hoidossa. Kaupunkiin on saatava lisää kohtuuhintaisia asuntoja. Keravan joukkoliikenteen kehittymisen kannalta olisi tärkeää, että tulevaisuudessa HSL siirtyisi maakunnan hoidettavaksi.

Uudistuksen jälkeen Keravan merkittävänä tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Keravan tulee panostaa vapaa-ajan palveluihin, vireään yhdistystoimintaan ja hyviin kulttuuripalveluihin. Meillä on Suomen paras kirjasto, josta me keravalaiset voimme olla ylpeitä.

Anne Karjalainen
kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, Uudenmaan maakunnan esivalmistelun poliittisen ohjausryhmän jäsen

Posted in blogi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *