Ovatko kansalaisten tiedot suojassa julkisissa rekistereissä?

http://annekarjalainen.fi/wp-admin/media-upload.php?post_id=178&type=image&TB_iframe=1

Valtio on kehittänyt uusia keskitettyjä rekisterejä, joita myös kansalaiset voivat hyödyntää mm. Suomi.fi, Kanta, Koski (1.1.2019 alkaen) ja tulorekisteri.

Viime viikolla osallistuin Brysselissä tietojärjestelmien yhteentoimivuus konferenssiin ISA2, jossa sai hyvän käsityksen, missä mennään niin EU:ssa kuin Suomessa. Suomen ja Viron yhteiset hankkeet yhteentoimivuuden saralla herättivät suurta kiinnostusta. Lähitulevaisuudessa suomalaisilla on mahdollista käyttää e-reseptejä virolaisissa apteekeissa.

Olen tietosuojavaltuutetun Reijo Aarnion kanssa samaa mieltä (Tivi 27.11.2018) että Sipilän hallituksen 11.1.2018 julkaisema Tulevaisuusselonteko nro2 viitoittaa nyt väärille urille yhteentoimivuuden suhteen ja jopa voi hankaloittaa sitä, jos kansalaiset joutuvat pelkäämään, mihin tietoja käytetään. Kansalaisilla pitäisi olla mahdollisuus päättää, mihin rekistereissä olevia tietoja käytetään ja kenelle tallennetut tiedot näkyvät.

Vaarallista on tulevaisuusselonteossa nro2 oleva visio tulevaisuudesta, joka kuuluu seuraavasti:

”Seuraava askel olisi hyödyntää entistä monipuolisempia julkisia ja yksityisiä datalähteitä sekä käyttää koneoppimista ja tekoälyä datan analysoinnissa ja tarvittavien interventioiden tunnistamisessa.”

”Tämä voisi tarkoittaa, että yhdistämällä koneellisesti vaikkapa sosiaalisen median tuottamaa tietoa yksilön sosiaalisten suhteiden määrästä, lääkärin dataa painoindeksistä ja suvun terveyshistoriasta, tulorekisterin tietoa toimeentulosta ja kaupan dataa ruokaostoksista voidaan ennakoida ja ennaltaehkäistä terveysongelmia. Tämä edellyttää nopeaa uusien taitojen ja työkalujen omaksumista julkisella sektorilla.”

Tämä on ilmeisesti aikoinaan julkaistu jossain skenaariossa – en muista missä – ja nyt se on sellaisenaan otettu tavoitteeksi.

Onneksi yritykset eivät ole kiinnostuneita jakamaan keräämäänsä tietoa. Lainsäätäjien tulee olla tarkkoina, jotta kansalaisten henkilökohtaisia tietoja ei käytetä väärin.

Tulevaisuusselonteko nro2

https://vnk.fi/julkaisut/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-287-674-4

Posted in blogi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *