Ikäihmiset ansaitsevat parempaa hoitoa

Kestävä Eurooppa vuoteen 2030 mennessä: YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden, ekologisen siirtymän ja Pariisin ilmastonmuutossopimuksen jatkotoimet

Julkisuudessa on keskusteltu runsaasti yksityisten hoivayritysten toiminnasta. Toinen toistaan uskomattomampia laiminlyöntejä on tullut julki. Valvonta on ollut alimitoitettua. Tilanne ei ole uusi eikä yllättävä. Hoitohenkilökunta ja ammattiliitot heidän edustajinaan ovat pitäneet näitä epäkohtia esillä jo vuosien ajan. Samaten asiakkaat ja heidän läheisensä ovat yrittäneet herättää päättäjien huomiota. Silti hallitus ajoi jääräpäisesti yksityisiin hoivayrityksiin nojautuvaa sote-uudistusta.

Ongelmasta näytetään olevan varsin laajasti yhtä mieltä samoin kuin siitä, että ongelma on nyt ratkaistava. Vanhukset ansaitsevat parempaa. Eivätkä kyseessä ole vain vanhukset, vaan samalla tavalla myös esimerkiksi kehitysvammaiset ja muut haavoittuvaisessa asemassa olevat, jotka ovat joutuneet voitontavoittelun välineiksi, kun hoivajättien päätehtävä on ollut hankkia voittoa osakkeenomistajilleen.

Vanhustyön osalta on yhdeksi lääkkeeksi ehdotettu sitovan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. SDP on ajanut tätä jo vuosia. Tällä tavoin voitaisiin turvata riittävä henkilöstö vanhustenhoitoon. Tällä hetkellä tilanne on se, että eduskunnassa kaikki puolueet – kokoomusta lukuun ottamatta – olisivat valmiita viemään sitovan hoitajamitoituksen lakiin. Hyvään hoitoon kuuluvat välttämättömän hoidon ja lääkkeiden ohella myös rupattelu, valokuvien katsominen, hiusten letittäminen tai vaikkapa kahvin juominen yhdessä silloin tällöin.

Haasteena on myös se, kuinka saamme houkuteltua ja koulutettua alalle lisää hoitohenkilökuntaa. Ratkaisuksi on ehdotettu hoiva-avustajien kouluttamista hoitohenkilökunnan rinnalle. Näin hoitohenkilökunta voisi keskittyä hoidollisiin tehtäviin. Hoiva-avustajat suorittavat 2-3 tutkinnon osaa lähihoitajan ja laitoshuoltajan tutkinnoista ja halutessaan hoiva-avustajat voivat jatkaa lähihoitajiksi esimerkiksi oppisopimuksella.

Väestömme ikääntyy. Sivistyneen hyvinvointivaltion tehtävänä on luoda turvaa kansalaistensa koko elinkaaren ajaksi. Olemme tulleet pisteeseen, jossa meidän on todella kysyttävä itseltämme, haluammeko hyvän hoivan ja ihmisarvon kuuluvan kaikille vaiko vain niille, joilla on siitä varaa maksaa. Tätä on hyvä pohtia vaalien lähestyessä, kun puolueet esittelevät omia sote-mallejaan. Loppujen lopuksi kyse on arvovalinnoista.

Julkaistu Keski-Uusimaassa ja Aamupostissa

Posted in blogi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *