Työttömien aktiivimallin mukainen koulutus ei toimi

Puhuin maaliskuussa Suomen kansanopistoyhdistyksen rehtoripäivillä kokemuksista työttömien kouluttamisesta. Kokemukseni aiheuttivat hämmennystä. Näinkö tässä kävi.

Helsingin Sanomat nosti esille 21.1.2019 pääkirjoituksessaan työttömien opiskelumahdollisuudet ja aktiivimallin mukaiset koulutukset. Juttu päättyi ”Jokainen voi itse arvioida, kuinka kohtuuttomia aktiivimallin ehdot ovat.”

Vuoden alussa palasin iloisin mielin töihin. Vuoden viimeisinä päivinä oli hyväksytty kaksi lakia. Työttömien omaehtoinen opiskelu helpottuisi 1.1.2019 alkaen. Lisäksi 1.4. laajennettaisiin aktiivimallin koulutuksen järjestäjätahot koskemaan myös kuntia ja ammattiliittoja. Lisäksi valtio oli jakanut 7 miljoonaa euroa rahoitusta juuri työttömien koulutukseen, joten oppilaitoksilla olisi mahdollisuuksia tarjota koulutuksia. Meillä olikin jo valmiiksi suunniteltuna sopivat viiden päivän koulutukset.

Mieli muuttui sitä mukaan kun perehdyin vuoden alusta tulleeseen työttömien omaehtoisen opiskelun lainsäädäntöön. Työministeriö oli julkaissut 69-sivuinen ohjeen, jota tarkennettiin talven aikana. Viimeinen takaisku oli se että työttömälle voidaan määrätä lyhyen opiskelun jälkeen uudelleen työssäoloehdon (26 viikkoa) täyttyminen. Siis 26 viikkoa työtä vaikka on työtön. Ei ole ihme että monet työttömät eivät uskaltaneet kokeilla opiskelua. En edelleen ymmärrä, miksi vielä vuonna 2019 säädellään työttömän opiskelua.

Huomenna 1.4. on tulossa uusi lainsäädäntö, jossa työttömän on mahdollista opiskella TE-toimiston tarjoaman työvoimapoliittisen koulutuksen lisäksi myös kunnan tai ammattiliittojen koulutuksissa. Koulutus voi tapahtua myös verkossa. Yllättäen tähän lakiin liittyi siirtymäsäädös eli työttömän henkilökohtaisen aktiivisuuden seurantajakson on alettava 14. tai sen jälkeen. Eli nykyinen seurantajakso on käytävä loppuun ennen kuin voi aloittaa nämä koulutukset. Koulutuksiin ei tarvitse enää kysyä etukäteen lupaa TE-toimistosta. Todistus tulee toimittaa omaan työttömyyskassaan tai Kelaan.

Kysy rohkeasti omasta ammattiliitosta työttömille sopivista koulutuksista. Näin vältyt leikkurilta. Mikäli olet JHL:n jäsen, saat lisätietoja www.jhl.fi/tukeatyonhakuun.

”Jokainen voi itse arvioida, kuinka kohtuuttomia aktiivimallin ehdot ovat.” Työttömien aktiivisuus on hyvä asia mutta aktiivimalli tulee lakkauttaa. Se ei toimi.

Posted in blogi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *