Miten turvataan keravalaisten sote-lähipalvelut?

Olen iloinen, että useat keravalaiset aluevaaliehdokkaat haluavat turvata lähipalvelut kuten neuvolapalvelut, hammashoito, lääkäripalvelut, ja säilyttää oman sote-keskuksen Keravalla. Kysymys kuuluu: miten se tehdään?

Tärkein asia on se, että Vantaa-Kerava hyvinvointialueen valtuustoon saadaan Keravaa tuntevia ja puolustavia valtuutettuja. Aluevaaleissa täytyy tulla valituksi valtuutetuksi, jotta pystyy tekemään aloitteita ja viemään asioita tarvittaessa äänestyksiin. Ehdokkaan puolueryhmän kokonaisäänimäärä ja henkilökohtainen äänimäärä ratkaisevat sen, ketkä pääsevät aluevaltuustoon. Tästä asiasta päätetään 23.1.2022 ja kaikki keravalaiset äänestysikäiset voivat vaikuttaa siihen.

Poliittisesta päätöksentekomallista, organisaatiosta ja hallintosäännöstä päätetään heti vaalien jälkeen maaliskuussa 2022, jolloin aluevaltuusto järjestäytyy. Jos päätöksentekoa keskitetään liikaa on vaarana se, että paikallinen näkökulma ei tule huomioiduksi ja keravalaisten vaikutusmahdollisuudet vähenevät. Näistä päättää aluevaltuusto ja Uudenmaan poliittiset piirit ovat valmistelussa mukana. Keravan kaupunginvaltuusto ei voi vaikuttaa tähän.

Keravan kaupunki on kaikissa lausunnoissaan esittänyt, että Vantaa-Kerava hyvinvointialueen pohjoisen osan sosiaali- ja terveyspalvelut on keskitettävä Keravan sote-keskukseen. Olemme investoineet Keravan terveyskeskukseen ja haluamme, että se säilyy ja sitä kehitetään. Jotta vältetään palvelujen siiloutuminen, lähipalvelut on tuotettava ja johdettava lähellä kuntalaisia esimerkiksi muodostamalla 3–4 lähipalvelualuetta, joilla on oma aluejohtaja ja -lautakunta. Lähipalvelut on saatava yhdestä sote-keskuksesta, jossa asiakkaat ja hänen tarpeensa tunnetaan.

Uusi aluevaltuusto päättää strategiasta, palveluverkosta ja sote-keskusten palvelupaletista. Hyvinvointialue voi vuokrata 3+1 vuodeksi nykyiset Keravan kaupungin sote-kiinteistöt, mutta sen jälkeen hyvinvointialue tekee ratkaisut itsenäisesti. Keravan kaupungin on tehtävä lähiaikoina viisaita ratkaisuja omistamiensa sote-kiinteistöjen osalta.

Keravan kaupungille jää merkittävä rooli kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä sivistyksen, kulttuurin ja liikunnan keinoin. Yhteistyö hyvinvointialueen kanssa tulee rakentaa tiiviiksi.

Toivon, että keravalaiset tutustuvat aluevaaliehdokkaisiin ja käyttävät keravalaista ääntä tulevissa aluevaaleissa.

Posted in blogi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *